Η Συμμορία των 5

Το έργο του Graham Linehan “Η Συμμορία των 5” (The Ladykillers) σκηνοθετεί στο Θέατρο Κιβωτός ο Γιάννης Κακλέας. Ο συγγραφέας διασκεύασε σε θεατρικό την ομώνυμη μαύρη κωμωδία του 1955 σε σενάριο του William Rose και σκηνοθεσία Alexander Mackendrick με πρωταγωνιστές μεταξύ άλλων τους Alec Guiness και Peter Sellers.

Η θεατρική διασκευή έκανε πρεμιέρα το Νοέμβριο του 2011 στο Liverpool Playhouse και ένα μήνα μετά συνέχισε στο Gielgud Theatre του Λονδίνου. Η παρέα μικροαπατεώνων του καθηγητή Μάρκους πλησιάζει μια εκκεντρική και μεγάλης ηλικίας κυρία, η οποία είναι χήρα και ζει με μόνη συντροφιά τον παπαγάλο της και τον τοπικό αστυνομικό, τον οποίο ενοχλεί τακτικά με τις παραξενιές και τις καταγγελίες της, για να νοικιάσουν δωμάτιο στη σοφίτα του σπιτιού της. Το προσόν του σπιτιού είναι ότι γειτνιάζει με ένα τούνελ τραίνου στο σταθμό του King’s Cross, όπου η συμμορία σχεδιάζει να ληστέψει ένα φορτηγάκι χρηματαποστολής. Παριστάνουν τη χορευτική ομάδα για να αποκτήσουν τη συμπάθεια και την οικειότητα της γηραιάς κυρίας και άθελά της να την κάνουν συνένοχο στο εγχείρημά τους.

Η τιμιότητα της καλοκάγαθης γριούλας όμως θα ανατρέψει τα σχέδιά τους και η εξέλιξη της ιστορίας θα πάρει απρόβλεπτη τροπή. Τη μετάφραση έχει επιμεληθεί ο Θοδωρής Πετρόπουλος και έχει κρατήσει την κωμική ραχοκοκκαλιά της ιστορίας, αν και δεν αποφεύγονται κάποια φλυαρία και κάποιες μικρές παγίδες απόδοσης αγγλικών λογοπαιγνίων.

 

 

 

 

  • DATE /19 Νοεμβρίου 2018
  • ADDRESS /Θέατρο Κιβωτός