Ο ΓΛΑΡΟΣ | ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

«Θα ήταν πολύ ωραίο αν ο καθένας μας άφηνε πίσω του κάτι,

ώστε η ζωή του να μη χαθεί χωρίς ν’αφήσει ίχνη».

Τσέχωφ, σε μια επιστολή του.

«Δεντρολίβανο της μνήμης. Σ’ ικετεύω, αγάπη μου, θυμήσου»

ΣαίξπηρΆμλετ, Πράξη Δ’ Σκηνή 5.

————————————————-

Το καλοκαίρι. Η τέχνη. Η οικογένεια. Η πλήξη. Ο έρωτας. Η δυστυχία. Η επανάσταση. Ο «Γλάρος». Το αθάνατο έργο του Τσέχωφ γράφτηκε 21 χρόνια πριν από μια μεγάλη Επανάσταση. Σήμερα ανοίγει και πάλι τα φτερά του, έτοιμος για τα πάντα. Από τις 18 Νοεμβρίου στο Θέατρο Σημείο.

Ο Γλάρος, το γόνιμο έργο του Τσέχωφ, παρουσιάζεται στο Θέατρο Σημείο σε μια νέα, τολμηρή και απολύτως προσωπική προσέγγιση από τον σκηνοθέτη και συγγραφέα Αλέξανδρο Διαμαντή.

«Η ζωή όπως τη βλέπουμε στα όνειρά μας». «Χρειαζόμαστε νέους τρόπους έκφρασης»«Η εποχή μας είναι νεκρή»! «Να μάθεις να έχεις πίστη». «Γράφω αυτό που μου υπαγορεύει η ψυχή μου». Λόγια μιας παράστασης που θέλει ν’ανατρέψει όλες μας τις βεβαιότητες γύρω από το γνωστό έργο του Τσέχωφ. Ο έρωτας και η τέχνη, ο πυρετός και ο συμβιβασμός, η οργή και η απάθεια, η δημιουργία και η πίστη – ο δρόμος που οδηγεί στον όλεθρο είναι στρωμένος με αγαθές προθέσεις.

Πέρα από το θέατρο, πέρα από τη λογοτεχνία, πέρα από τον έρωτα, η παράσταση αυτή σκοπεύει να μιλήσει για την κοινωνία και ταυτόχρονα για τον εαυτό: ο Θεός – η απουσία του. Η πίστη – η δοκιμασία της. Η εξέγερση – η προετοιμασία της. Η ευτυχία – η ανάμνησή της. Η ποίηση – η επιβίωσή της. Πώς παλεύουμε με τα κύματα του ανεξάντλητου Κόσμου; Τί αφήνει πίσω του το πέρασμά μας από τη ζωή; Υπάρχει ελπίδα για τους δυστυχισμένους;

Όλοι οι ήρωες ερωτεύονται κι απογοητεύονται. Εκρήγνυνται, φωνάζουν και κλαίνε κι έπειτα χορεύουν όλοι μαζί, αγαπημένοι πάλι. Αστειεύονται με θάρρος κοιτάζοντας την καταστροφή και τον θάνατο. Αυτοί οι ήρωες δεν είναι ούτε θεοί, ούτε βασιλιάδες, ούτε πολεμιστές. Είναι όπως ένα μερμήγκι που κατεβαίνει τον τοίχο – χωρίς καθόλου αλαζονεία πως τάχα επιτελούν έναν άθλο. Οι ήρωες αυτοί δημιουργήθηκαν από τον Τσέχωφ, 21 χρόνια πριν από μια μεγάλη Επανάσταση. Άραγε σήμερα, που ξαναεμφανίζονται, τί προμηνύουν;